Hallo werk-privébalans!
In de snel veranderende en competitieve arbeidsmarkt van vandaag zijn innovatieve oplossingen nodig om werknemers tevreden en productief te houden. Een werkweek van maximaal 36 uur, zoals wij die toepassen bij Digitalic, biedt een effectieve strategie die zowel het welzijn van werknemers als de bedrijfsprestaties ten goede komt. In dit blog duiken we in de voordelen van een kortere werkweek en onderzoeken we de positieve impact op werk-privébalans, productiviteit en duurzaamheid. Ontdek hoe een werkweek van maximaal 36-urige bijdraagt aan het succes van vooruitstrevende bedrijven en hoe jouw organisatie ook kan profiteren van deze aanpak.
Lees verder onder de post…
Het vinden van een gezonde werk-privébalans is voor velen van ons een belangrijke uitdaging (tenzij je een workaholic bent die zijn slaap als een onnodige luxe beschouwt). Een goede balans kan niet alleen fijn aanvoelen, maar is ook wetenschappelijk onderbouwd.
Geestelijke gezondheid: minder stress en meer ontspanning.
Geestelijke gezondheid staat bij Digitalic hoog op het prioriteiten lijstje. Tijd nodig om aan jezelf te werken of heb je afspraken bij de doctor of psycholoog? Bij ons is die ruimte er altijd. Want niemand heeft er baat bij wanneer een werknemer niet lekker in zijn of haar vel zit!
Een gezonde werk-privé balans is cruciaal voor het bevorderen van onze geestelijke gezondheid. Wanneer we voldoende tijd en aandacht kunnen besteden aan zowel ons professionele als persoonlijke leven, neemt de kans op stress, burn-out, depressie en angst aanzienlijk af (7). Een evenwichtige balans zorgt ervoor dat we onze mentale veerkracht behouden en beter om kunnen gaan met dagelijkse uitdagingen (en dus niet bij elke tegenslag een heel servies willen kapot gooien, al lijkt mij dat ook wel eens fijn om te doen).
Als we minder stress thuis ervaren, zijn we beter in staat om ons op het werk te concentreren en vice versa. Bovendien helpt een kortere werkweek, zoals een 36-urige werkweek, werknemers om meer tijd te besteden aan ontspanning, zelfzorg en het onderhouden van sociale relaties. Dit draagt allemaal bij aan een betere geestelijke gezondheid, wat resulteert in een gelukkiger en productiever leven, zowel op het werk als daarbuiten.
Bij Digitalic werken we maximaal 36 uur, waarbij sommige werknemers 2 dagen werken, anderen 36 uur en weer anderen 32 uur. Lekker op tijd je kind uit school halen of voor het eten nog even een rondje sportschool? Alleen maar goed!
Onderzoek naar geestelijke gezondheid
In een onderzoek uitgevoerd aan de Göteborg University in Zweden, is het effect van een kortere werkweek op de geestelijke gezondheid onderzocht (8). De deelnemers waren verpleeghuismedewerkers die de overstap maakten van een 40-urige werkweek naar een 30-urige werkweek, en daarbij hun salaris niet zagen krimpen (klinkt als een win-winsituatie, toch?).
De resultaten waren veelbelovend: de medewerkers die minder uren werkten, meldden aanzienlijke verbeteringen in hun geestelijke gezondheid, stressniveaus en werktevredenheid. Bovendien nam het ziekteverzuim aanzienlijk af. Deze bevindingen suggereren dat het verminderen van de werkuren, zoals bij een 36-urige werkweek, een gunstig effect kan hebben op zowel het mentale welzijn van de werknemers als de algehele productiviteit en tevredenheid op de werkvloer.
Hoewel dit onderzoek zich specifiek richtte op een 30-urige werkweek, ondersteunt het de bredere gedachte dat het verkorten van de werkweek kan leiden tot een verbetering van de geestelijke gezondheid en stressvermindering bij werknemers.
"Door mijn 32 urige werkweek, heb ik meer tijd voor zelfontwikkeling en muziek maken. De energie die ik daarvan krijg neem ik mee naar werk en lukt het me vaak om nog creatiever te denken.
Fysieke gezondheid: energie voor een gezond leven.
Crosfitten zoals onze collega’s Andre en Laura? Of liever een potje voetbal met een 3e helft? Fysieke gezondheid vergeten we ook niet op kantoor.
Wanneer we een evenwichtige werk-privébalans hebben, hebben we meer tijd en energie om te investeren in onze fysieke gezondheid (en dat betekent meer tijd om onze buikspieren te trainen zodat we eindelijk die six-pack krijgen om deze zomer te flaneren). Studies tonen aan dat een goede balans kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en een betere algehele gezondheid (3, 2). Het is dus cruciaal om tijd te besteden aan lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap! En als een van onze werknemers meer tijd nodig heeft vanwege serieuze persoonlijke omstandigheden, dan is dat natuurlijk geen probleem. We zijn hier om elkaar te helpen!
Relaties en sociale verbinding: tijd voor de mensen die ertoe doen.
Een gebalanceerde werk-privébalans doet wonderen voor onze relaties met partners, kinderen en vrienden, en zorgt voor een gelukkiger en gezonder leven (9). Door genoeg tijd en energie te steken in gezellige momenten en het koesteren van onze dierbaren, kunnen we de drukte van het leven beter aan – denk aan familiefeestjes, sociale gebeurtenissen en andere verplichtingen. Heerlijk een keer naar een festival en de dag daarna op werk moeten verschijnen? Niemand die daaraan wil denken… Zo maken we ons leven leuker en meer ontspannen!
"Ik verdeel mijn werktijd uit over vijf dagen, waardoor ik elke dag wat minder lang werk. Zo kan ik de dag afsluiten met een uitdagend rondje Crossfit. Tegen de tijd dat ik thuis ben, voel ik me mentaal verfrist en heb ik ook fysiek alles gegeven. Heerlijk om dan thuis te komen en volledig beschikbaar te zijn voor mijn gezin - dat is voor mij de ideale balans."
Productiviteit en werkprestaties: betere resultaten op het werk.
Een gezonde werk-privébalans is niet alleen belangrijk voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op onze werkprestaties (gek genoeg blijft ons vermogen om te concentreren op onze favoriete Netflix-series, zonder ons schuldig te voelen, wel altijd op niveau). Werknemers met een goede balans tussen werk en privéleven hebben zijn over het algemeen productiever zijn dan werknemers die deze balans niet hebben (5). Bovendien maken ze minder fouten en hebben ze minder snel last van burn-out, wat weer kan leiden tot lagere verzuimcijfers en een hogere retentie van personeel (1).
Het is daarom belangrijk voor werkgevers om het welzijn van hun werknemers serieus te nemen en te streven naar een gezonde werk-privébalans. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werktijden, thuiswerkopties, en voldoende vakantiedagen aan te bieden. Werknemers die zich gesteund voelen in het behouden van een gezonde balans tussen werk en privéleven, zullen over het algemeen meer gemotiveerd zijn en zich meer betrokken voelen bij hun werk.
Als werknemer is het belangrijk om te beseffen dat een gezonde werk-privébalans niet alleen een verantwoordelijkheid is van de werkgever. Door goede planning en het stellen van grenzen, kun je zelf ook bijdragen aan het behouden van een gezonde balans tussen werk en privéleven. Op deze manier kun je het beste uit jezelf halen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
Persoonlijke ontwikkeling: ruimte voor groei
Tot slot is een evenwichtige werk-privébalans niet alleen geweldig voor onze relaties, maar ook voor onze persoonlijke groei en zelfontplooiing. Wanneer we voldoende tijd aan ons privéleven besteden, krijgen we de kans om nieuwe vaardigheden te leren, spannende hobby’s uit te proberen en even stil te staan bij onszelf en onze doelen (4). Stel je voor dat je eindelijk die schildercursus volgt, een nieuwe sport ontdekt of een ongelezen stapel boeken verslindt! Met een gezonde balans tussen werk en privé creëer je ruimte voor persoonlijke groei en ontdekking, en wordt het leven een stuk leuker en inspirerender.
Knallen op de werkvloer met verhoogde productiviteit
Onze werknemers zijn productiever en leveren werk van hogere kwaliteit met minder uren op de klok. Ze zijn meer gefocust tijdens de uren die ze werken, maken minder fouten en raken niet zo snel uitgeput. Hierdoor kunnen we niet alleen bergen werk verzetten, maar ook met innovatieve oplossingen voor de dag komen voor onze klanten.
Betrokken en loyale werknemers? Check!
Dankzij de kortere werkweek voelen onze werknemers zich meer betrokken en loyaal. Ze voelen zich gewaardeerd en gerespecteerd omdat we hun welzijn serieus nemen en investeren in hun gezondheid en geluk. Het resultaat? Minder verloop en een bruisende bedrijfscultuur waarin iedereen zich thuis voelt.
100 Britse bedrijven voeren 4-daagse werkweek in
Ook innovatieve bedrijven zoals Microsoft blijven experimenteren met nieuwe manieren van werken om de productiviteit en het welzijn van werknemers te verbeteren... Een recente succesvolle test van het Microsoft was de invoering van een 4-daagse werkweek in Japan, waarbij de productiviteit met maar liefst 40% toenam. Dit is goed nieuws voor werknemers die hopen op een betere werk-privébalans en hogere productiviteit, zonder dat ze daarvoor inleveren op hun salaris. Wil je meer weten over de voordelen van een 4-daagse werkweek en hoe het ook jouw bedrijf ten goede kan komen?
Positieve invloed op het milieu
Ten slotte is de kortere werkweek ook beter voor het milieu. Werknemers hoeven minder te reizen, wat leidt tot minder verkeersopstoppingen en minder uitstoot van broeikasgassen. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar helpt ons ook om onze ecologische voetafdruk als bedrijf te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
We zijn er trots op dat we deze aanpak al een aantal jaar hebben geïmplementeerd en we geloven dat het een van de beste beslissingen is die we hebben genomen om onze werknemers te ondersteunen en de productiviteit te verhogen. Onze ervaringen laten zien dat een kortere werkweek niet alleen voordelig is voor onze werknemers, maar ook voor ons bedrijf en het milieu.
Vragen over onze cultuur, marketing of wil je gewoon even sparren?
Dat kan altijd!
Bel ons gerust op 033-2007430 of laat hieronder je gegevens achter.
Referentielijst
Allen, T. D., Herst, D. E., Bruck, C. S., & Sutton, M. (2013). Consequences associated with work-to-family conflict: A review and agenda for future research. Journal of Occupational Health Psychology, 5(2), 278-308.
Berkman, L. F., Buxton, O., Ertel, K., & Okechukwu, C. (2010). Managers’ practices related to work–family balance predict employee cardiovascular risk and sleep duration in extended care settings. Journal of Applied Psychology, 95(3), 580-593.
Chandola, T., Brunner, E., & Marmot, M. (2004). Chronic stress at work and the metabolic syndrome: prospective study. BMJ, 332(7540), 521-525.
Clarke, M. C., Koch, L. C., & Hill, E. J. (2004). The work–family interface: Differentiating balance and fit. Family and Consumer Sciences Research Journal, 33(2), 121-140.
Greenhaus, J. H., Collins, K. M., & Shaw, J. D. (2003). The relation between work–family balance and quality of life. Journal of Vocational Behavior, 63(3), 510-531.
Hill, E. J., Hawkins, A. J., Ferris, M., & Weitzman, M. (2001). Finding an extra day a week: The positive influence of perceived job flexibility on work and family life balance. Family Relations, 50(1), 49-58.
Kossek, E. E., & Ozeki, C. (1998). Work–family conflict, policies, and the job–life satisfaction relationship: A review and directions for organizational behavior–human resources research. Journal of Applied Psychology, 83(2), 139-149.
Krantz, G., Berntsson, L., & Lundberg, U. (2005). Total workload, work stress and perceived symptoms in Swedish male and female white-collar workers. European Journal of Public Health, 15(2), 209-214.
Matthews, R. A., Del Priore, R. E., Acitelli, L. K., & Barnes-Farrell, J. L. (2010). Work-to-relationship conflict: Crossover effects in dual-earner couples. Journal of Occupational Health Psychology, 15(1), 119-128.
Sonnentag, S. (2012). Psychological detachment from work during leisure time: The benefits of mentally disengaging from work. Current Directions in Psychological Science, 21(2), 114-118.